Tudomány

Megtalálták világ legrégebbi hegyi települését

49 ezer éves magashegyvidéki település nyomaira bukkantak Pápua Új-Guinea hegyei közt.

A kutatók egy Kokoda város melletti területen öt-hat tábor maradványait tárták fel, bennük kőeszközök töredékeivel és ételek maradékával.

Mint Andrew Fairbairn, a Queenslandi Egyetem kutatója elmondta, a táborok nem falvak voltak, inkább vissza-visszatérő jelleggel használták azokat.

A települések mintegy kétezer méteres magasságban vannak, és az első bizonyítéknak tekinthetők arra, hogy ilyen zord környezeti feltételek között is tartósan képesek voltak élni a modern ember elődei.

A mostani felfedezés utáni második legrégibb egy 30 ezer éves tibeti település.

Glenn Summerhayes kutatásvezető úgy véli, a lelet az emberi alkalmazkodóképesség bizonyítéka.

Korábban azt feltételezték, hogy a korai emberek inkább a melegebb, parti éghajlathoz adaptálódtak, a most előkerült bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy nagy magaslatokig is eljutott.

A korai emberek vélhetően növények, csavarpálmafélék után kutatva jutottak a magaslatokra. A csavarpálmafélék családjának igen sok faja van, leveleit és ananászhoz hasonlító gyümölcsét hasznosíthatták elődeink, akik később termesztették is a növényt a jamgyökérrel együtt.

A fellelt kőbaltákat a növények kivágására használhatták, valamint az őserdő ritkítására, hogy több napfény jusson be. A tudósok abban is bizonyosak, hogy a magaslaton élőknek ruhát is kellett viselniük, mert anélkül gyorsan kihűltek volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik