Tudomány

Új expedíció indul Feketeszakáll hajójának feltárására

A mostani merülések sorozata két éve az első tengermélyi expedíció, amely a kalózhajó nyughelyét térképezné fel.

A hírhedt kalózkapitány, Edward Teach, azaz Feketeszakáll háromszáz éve süllyesztette el hajóját a Queen Anne’s Revenge-t – az „Anna királynő bosszújá”-t – az észak-karolinai part mentén, hogy az igen nagy számúra duzzadt legénységének csak töredékével kelljen tovább kalandoznia a Karib-tengeren.

A hajó elsüllyedésének háromszázadik évfordulójához közeledve most az Észak-Karolinai Búvárok Társulása, az Észak-Karolinai Tengerészeti Múzeum és a Queen Anne’s Revenge Baráti Társasága próbálják meg a korai tizennyolcadik századi kalózhajónak felszínre hozatalát, illetve annak vízalatti megőrzését.

Ezen a héten kezdődött az a hathetes merülési program, aminek keretében 2010 októberében megkísérlik a víz alatti történelmi tárgyak könnyebben mozdítható felét a felszínre hozni.

A mostani merülések sorozata két éve az első tengermélyi expedíció, amely a kalózhajó nyughelyét térképezi fel, újonnan.

A hajóroncs jelenleg vizsgált része egy viszonylag kisebb terület, ahonnan igyekeznek a lehető legtöbb műkincset felhozni, de ezen felül a tenger alatt maradó súlyosabbb tárgyakat is igyekeznek konzerválni, a tengervíz korrózív hatásaival szemben ellenálló pácréteget kívánnak felvinni a nagyobb horgonyok és ágyúk megőrzésére.

Ezzel együtt természetesen szeretnék a főfedélzeti ágyúk egy részét az erre a célra kialakított tárgygyűjteménybe áttelepíteni.

A mai napig a hajóroncsból körülbelül hétszázezer egyedi tárgyat mentettek meg a teljes pusztulástól, de ezek többsége a mai napig a beauforti Észak-Karolinai Tengerészeti Múzeumban várja a restaurációs procedúra végét.

AJÁNLOTT LINK:

Blackbeard–Queen Anne’s Revenge” expedíció Facebook rajongói oldal

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik