Tudomány

Rossz kormányzás miatt süllyedt el a Titanic

Ha a Titanic egy helyben marad, és megvárja a mentőhajót, senkinek sem kellett volna meghalnia.

Kormányzási hiba miatt ütközött egy jéghegynek a Titanic, amely csak azért süllyedt el olyan gyorsan, mert a kapitányt rábeszélték, hogy a tengerjáró folytassa útját – állítja egy hajótiszt leszármazottja.

Louise Patten író és a Titanic másodtisztjének, Charles Lightollernek az unokája egy interjúban úgy fogalmazott, azért rejtegették az igazságot több mint száz éven át, hogy megóvják nagyapja – egy későbbi háborús hős – jó hírét.

Lightoller, aki a katasztrófát túlélő legmagasabb rangú tiszt volt, attól a félelemtől vezérelve leplezte el a hibát, mert féltek, hogy tönkremehet a Titanicot üzemeltető társaság és kollégái elveszíthetik állásukat.

Louise Patten szerint Robert Hitchins kormányos ijedtségében rossz irányba fordította a hajót, amikor szembesült a jégheggyel. Amikor már megtörtént a baj, csak négy perc maradt volna a hiba kijavítására, de már késő volt.

Charles Lightoller nem volt szolgálatban az ütközéskor, de jelen volt a tisztek utolsó megbeszélésén, mielőtt a hajó hullámsírba került volna.

Ekkor volt fültanúja a fatális hibának, valamint annak, ahogy a Titanicot birtokló White Star Line elnöke rábeszéli a kapitányt, folytassa az utat. Ezzel a döntéssel órákkal siettette a hajó süllyedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik