Tudomány

Új Titanic-expedíció indul

Új expedíció indul a Titanic utasszállító hajóhoz, hogy felmérjék a tenger fenekén lévő roncs jelenlegi állapotát, és a nagyközönség számára is látható háromdimenziós térképet készítsenek.

A tudósok egy csoportja augusztus 18-án indul az Új-Fundland partjaitól 900 kilométerre, az Atlanti-óceán fenekén 3821 méter mélyen található roncsokhoz. A húsz napra tervezett expedíció során maradványokat nem hoznak a felszínre. A szerencsétlenség közelében a háromszor öt kilométeres mezőben elterülő roncsokat és a hajóról származó több ezernyi szétszóródott tárgyat fogják dokumentálni.

Az újabb kutatást a Titanicról származó tárgyakat gondozó Premier Exhibitions Vállalat, illetve a leányvállalataként működő RMS Titanic Társaság támogatja. Honlapjukon az expedíció kezdetéig visszaszámláló ketyeg.

Ez lesz az első alkalom, hogy roncsot és környékét régészeti feltárásként kezelik. A dokumentált anyagból pedig háromdimenziós térképet készítenek.

A Titanic katasztrófája és utóélete

A Titanic a nemzetközi vizeken tett első útján, 1912. április 15-én süllyedt el. 1985-ben Robert Ballard oceanográfus fedezte fel a roncsot, amely azóta is heves jogi csatározások alapját képezi, és amelyről eddig hat alkalommal hozott fel leleteket a kiemelésének kizárólagos jogával rendelkező RMS Titanic. A tengerből kiemelt tárgyak közül 5500 darab, mintegy 110,9 millió dollár (24,1 milliárd forint) összértékű gyűjtemény van a társaság birtokában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik