Tudomány

A nagy nemzetközi békavadászatnak már most van eredménye

A kihaltnak vélt fajok felkutatása során eddig három kétéltűfaj került elő. Az egyik egy hetven éve nem látott szalamandra.

A Hyperolius sankuruensis elnevezésű békát az afrikai Kongó folyó egy mellékágában harminc év után először sikerült megtalálni. Az állat kiváló rejtőszínnel rendelkezik, sötétzöld alapon fluoreszkáló pöttyök tarkítják. A kutatóknak ezért meg kellett várniuk az est beálltát, hogy jellegzetes hangja alapján azonosítani tudják a békát.

Mexikó egyik sötét barlangjában pedig a Chiropterotriton mosaueri nevű szalamandra került elő, miután már több mint hatvan éve nem látta senki.

A Hyperolius nimbae nevű béka felkutatása kicsit egyszerűbb volt: egy helyi kutató bukkant rá Elefántcsontparton egy falu közelében. Negyven év óta ez az első találkozó a kétéltű egy példányával.

Az akció szervezője, Robin Moore száz fajt célzott meg, habár tisztában van vele, hogy azok legtöbbje már mindörökre eltűnt. A három faj felfedezése is szenzációszámba megy. Közülük legalább egy olyan területen él, amelynek védelme fontos, mivel városok ivóvízellátását biztosítja.

A fajok vizsgálata akár az orvostudomány számára is hasznosnak bizonyulhat, hiszen számos gyógyhatású vegyület származik kétéltűektől.

Ajánlott videó