Tudomány

Kiosztották az orvosi “Oscar-díjakat”

Négy kutató nyerte el a nagy tekintélyű Lasker-díjat orvosi témában: a látásvesztéssel, az elhízással és a vérszegénységgel foglalkoztak.

A 250 ezer dollárral (53 millió forint) járó Lasker-díjat október 1-jén adja át az Albert és Mary Lasker Alapítvány.

A klinikai kutatásokért járó díjat az 54 éves Napoleone Ferrarának ítélték oda, aki a kaliforniai székhelyű Genentech vállalat munkatársa.

Ferrara 1989-ben fedezte fel a VEGF jelű fehérjét, majd felhasználásával kifejlesztett egy kezelést, amely jelentősen javítja az időskori makuladegenerációval élő emberek látását.

Az alapkutatások területén megosztva kapta meg a díjat Douglas Coleman, a Bar Harbor-i Jackson Laboratory munkatársa és Jeffrey Friedman, a New York-i Rockefeller Egyetem kutatója.

Mindkettőjüket a leptin hormon felfedezéséért ismerték el, amely vegyület az étvágy és a testsúly szabályozásában játszik szerepet.

Az 1970-es években Coleman mutatta meg, hogy az egerek vérében van valamiféle étvágyszabályozó anyag. Friedman 1994-ben azonosította az anyagot, és elnevezte leptinnek.

Az orvosi kutatások területén elért különleges teljesítményéért David Weatherallnak, az Oxfordi Egyetem munkatársának ítélték az idei Lasker-díjat.

Az elismerést az 50 éven át, egyebek közt a talasszémiának nevezett örökletes vérszegénység témakörében végzett munkásságáért kapta.

Egy negyedik tudóst az orvosbiológiai kutatások terén végzett több évtizedes munkájáért ismernek el a díjjal.

A Lasker Alapítványt 1942-ben hozták létre, sokan a Nobel-díj előfutárának tekintik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik