Tudomány

A sarki rókát is kihalás fenyegeti

A sarki jég olvadásával más állatok is a kihalás szélére sodródtak.

Az Északi-sarkvidéket borító tengeri jég 2007-ben elérte a mérések kezdetétől számított legcsekélyebb kiterjedését. A kutatók előrejelzései szerint a terület nagyja tíz éven belül nyáron jégmentes lesz.

Az amerikai Biodiverzitás Központ (CBD) szerint 17 északi-sarkvidéki állat fennmaradását veszélyezteti az egyre olvadó jég. A sarki róka, négy bálnafaj, a pézsmatulok, a rozmár és négy fókafaj léte éppúgy veszélyben forog, mint a jegesmedvéké – idézte Shaye Wolfot, a jelentés egyik szerzőjét a The Daily Telegraph című brit napilap honlapja (www.telegraph.co.uk).

A jegesmedve az Északi-sarkvidék olvadó jegének legismertebb áldozata, de amennyiben nem hagy alább az üvegházhatású gázok kibocsátása, más fajok is elindulnak a kipusztulás felé vezető úton. Egyes sarkvidéki fajok száma már jócskán megcsappant legfontosabb élőhelyeik és táplálékforrásaik elvesztése révén. Másoknak a szélsőséges időjárás, vagy az északra nyomuló ragadozók és kórokozók tesznek be – tájékoztatott a kutató.

A CBD még a területen tervezett olajfúrásoktól is félti ezeket az állatokat. Becslések szerint a világ 19 jegesmedve-populációja közül nyolc csökkenőben van amiatt, hogy az egyre zsugorodó jégtáblákon próbálják meg felnevelni bocsaikat és táplálékot szerezni.

A szkeptikusok szerint azonban a jegesmedvék száma szépen gyarapszik azokon a területeken, ahol az állatok az ipar benyomulásával növekvő lakosságtól tudnak táplálékot szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik