Tudomány

Puli a Holdon?

Egy internetes csapat a Google versenyére jelentkezve égi kísérőnkre küldené az első magyar Hold-szondát.

Egy magyar mérnökökből, fizikusokból, informatikusokból és a csillagászat kedvelőiből tevődik össze a Puli Space Technologies nevű magyar csapat.

Nem pulit küldenének a Holdra – mielőtt az állatvédők tiltakozásba kezdenének -, hanem egy szondát neveznének a Google Lunar X Prize versenyre, amely 2014-ben juthatna fel égi kísérőnkre.

Ha a Puli Space Technologiesnak sikerülnek tervei, akkor az általuk készített szerkezet lehet az első magyar szonda – ahogy ők írják “legkisebb királyfi” -, amely meghódítaná a “mesebeli” Hold birodalmát. A pulit népmesei okokra hivatkozva választották címerállatuknak, és mert a “puli a huszonhetedik legintelligensebb kutyafajta”.

Hogy mi lesz a jövőben Puli-programból, azt egyelőre nem lehet tudni. A Google Lunar X Prize-ra még mindig várják a jelentkezéseket.

A lehetőség nyitott más magyar társaságok, magánszemélyek előtt is.

MI AZ A GOOGLE LUNAR X-PRIZE?

30 millió dollárt nyer az a csapat a Google-tól, amely elsőnek juttat magáncéllal robotot a Holdra.

Nem elég azonban csak egy Holdba csapódó szondát fellőni. A szondának képesnek kell lennie a Hold felületén biztonságosan landolni, és 500 métert megtenni.

Mindeközben le kell videóznia, mit lát a fél kilométeres séta alatt. A rögzített adatokat pedig vissza kell juttatnia a Földre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik