Tudomány

Őssejtekkel tettek termékennyé terméketlen patkányokat

Őssejtek fecskendezésével sikerült helyreállítani a kimerült ivarszerv működőképességét.

A kairói kutatóközpont munkatársai – akik tanulmányukat egy Németországban megrendezett nemzetközi termékenységi kongresszuson ismertették – mezenchimális őssejteket használtak állatkísérleteikben.

A nők mintegy 1 százalékánál jelentkezik korai petefészek-kimerülés – POF -, amelynél már negyvenéves kor előtt megszűnik a petefészekben a peteérés. Az őssejtkezelés a későbbiekben számukra jelenthet megoldást a termékenység visszaállítására.

Eddig hasonló szindrómáknál csak a petesejt-beültetés jelentett reményt.

Az eljárást kizárólag patkányokon végzett kísérletek igazolják. Arról nincs hír, hogy mikor vagy egyáltalán kipróbálnák-e a jövőben embereken is az új módszert.

KORAI PETEFÉSZEK-KIMERÜLÉS

Élettani körülmények között az embernél a havi vérzés elmaradása 45-55 év közötti időszakra tehető, hazánkban az átlagéletkor 51 év.

Abban az esetben, ha a rendszeres menstruáció 40 éves kor előtt elmarad, korai petefészek-kimerülésről (POF-ról) beszélhetünk.

A betegség vezető tünetei: a másodlagos vérzéskimaradás, ösztrogénhiány, az agyalapi mirigy hormonok, a luteinizáló hormon vérszintjének jelentős emelkedése.

Számos esetben hőhullámok is jelentkeznek. 40 év alatt minden 100. nőnél diagnosztizálják a korai petefészek-kimerülést, míg 30 év alatt a gyakorisága 1 ezrelék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik