Tudomány

Az Újbirodalom egyik legszebb sírját tárták föl Egyiptomban

A 2800 éves sírkamrát Luxor déli részén találták meg több mint száz év után újra.

A régészek egy ókori egyiptomi pap elveszett – a XX. században egyszer már betemetett – sírját találták meg az egykori birodalom “Théba nekropoliszában” dél-Assasif környékén. A temetkezési hely a 25. dinasztia – Újbirodalom – ideje alatt élt Karakhamun nevű pap nyughelye lehetett.

A sírkamra különlegessége az alján található nyolc méteres akna, amely nagyon jó állapotban maradt meg. A sírkamrába nyíló bejáraton Karakhamun díszített képe látható, a mennyezeten számos asztrológiai jelenettel. A falfestményen Nut, az ég istennője is jól kivehető.

Karakhamunról nem sokat tudnak a történészek. Nem maradtak fönt iratok a családjáról, a papi cím csupán annyit jelent, hogy fontos adminisztratív pozíciót tölthetett be.

Karakhamun tágas sírja, amely egy oszlopos csarnokot, és öt szobányi sírkamrát tartalmaz – a legnagyobb feltárt sír a dél-Assasif környéki Nekropoliszban. Mindez arra utal, hogy szoros kapcsolatban álhatott a királyi udvarral.

Karakhamun sírja eddig a legszebb 25. dinasztia korából származó nyughely, azok közül amelyeket eddig találtak.

NEKROPOLISZ

A nekropolisz a városokon kívül elhelyezkedő nagy méretű temető, a szó jelentése: „a halottak városa”. A nekropolisz elnevezés a görög: νεκρόπολις (nekropolisz), a νεκρός (nekrosz) „halott” + πόλις (polisz) „város” szavak összekapcsolásából ered.

A legrégibb ismert nekropolisz Kr. e. 2500-ból való Ħal-Saflieni Hypogeum Máltán. A nekropoliszokat különböző okokból, célokból építették. Egyiptomban vallási okokból építették. (forrás)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik