Tudomány

Hamvakat őrző hüdriára leltek Bulgáriában

Antik görög bronzedény, egy háromfülű hüdria került napvilágra egy Kr.e. IV. századi sírból.

A hüdria folyadékok – bor, víz vagy vízzel higított bor – tárolására szolgált, az adott esetben azoban urnaként egy elhunyt hamvait őrizte.

Mint Anelija Bozskova, az ásatások társvezetője rámutatott, az effajta hüdriák meglehetősen ritkák voltak az ókori világban, Neszebár környékén pedig első ízben került elő ilyen.

Ennek révén sikerült majd többet megtudnunk a korabeli temetkezési szokásokról a térségben. Hamvasztásos temetkezések ugyanis igen ritkák Mesambria nekropoliszában, ahogy ritkaságszámba mentek más Fekete-tengeri görög települések temetőiben is.

Előkerült a bronzedényt díszítő dombormű is, amely valószínűleg leesett a hüdriáról. A díszítésen egy mitológiai férfi és egy nő alakja látható, mindkettőt szárnyakkal ábrázolta az ókori művész.

A sírban egy olyan tárgyat is találtak, amelyet férfiak használtak tisztálkodásra, ebből a szakemberek arra következtettek, hogy egy férfi földi maradványait helyezték itt végső nyugalomra.

HÜDRIA

A hüdria (vagy hydria, ógörögül ὺδρία) ókori görög vázaforma, víztartó edény.

Két oldalsó és egy hátsó, hordásra szolgáló füllel volt ellátva. A hüdria változatos anyagú, eredetileg kerámia, később bronz vagy üveg is lehet (forrás),

Ajánlott videó

Olvasói sztorik