Tudomány

Gyengül a porszívók evolúciója

Hiába a sok új modell, az ósdi készülékek szívásteljesítménye még mindig a "régi".

Az eastwoodi porszívómúzeumban történelmi jelentőségű porszívóversenyt rendeztek annak megállapítására mennyivel javult átlagban a porszívók teljesítménye. Az eastwoodi múzeum fél évszázad Hoover márkájú porszívóritkaságait őrzi, így volt mivel összevetni a modern darabok képességeit.

A készülékekkel 50 gramm szétszórt nyers rizst és 34 gramm krumliszirmot kellett felszívatni.
A verseny meglepő eredménnyel zárult: “nagyanyáink porszívója” 51 grammnyit tudott magába szippantani a 84 gramm szemétből. Az 2010-es porszívó pedig a legeredménytelenebbül szerepelt.

A győztes készülék az 1980-as évekből való. A legújabb modellnél még a fél évszázaddal régebbi porszívó is jobban vizsgázott.

Az eredmény azért meglepő, mert a porszívók fizikai teljesítménye folyamatosan nő, a legújabb már 1800 wattos, a nyertes gép pedig még mindössze 575 wattal bírt.

A tesztelést a The Sunday Telegraph végezte, hogy kiderüljön, igaz-e az az uniós állítás, hogy a hagyományos, kisebb fogyasztású és teljesítményű gépek lehetnek ugyanolyan eredményesek, mint az energiafalóbb, többszörösen nagyobb teljesítményű újak. A verseny kurátora egyébként nem lepődött meg az eredményen. A verseny azt bizonyítja: több watt nem jelent okvetlenül nagyobb erőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik