Tech

Alig van jó minőségű izzó

Egy német alapítvány vizsgálta az izzókat, a harminc vizsgált termékből csak három kapott jó minősítést.

A Warentest alapítvány vizsgálatában hat kompakt izzó volt, amely teljesen leszerepelt, három kapta meg az ajánlott minősítést, a maradék pedig éppenhogy elégségesre vizsgázott. A szakértők szerint ennek az az oka, hogy nagyon sok a rossz minőségű, távol-keleti termék a piacon és az áruk miatt ezek a legkelendőbbek.

A legtöbb termék az ígért üzemidőn vérzett el: tízezer óra helyett gyakran alig több, mint a felét teljesítik. Korábbi kutatások szerint ráadásul ezeknek az izzóknak káros a sugárzási szintjük, illetve a villódzó fényük miatt a szemre is károsak hosszú távon.

Bár a vizsgálat Németországra vonatkozott, ismerve a fogyasztói szokásokat, a megállapítások valószínűleg a magyar piacra is érvényesek lehetnek.

Ajánlott videó

Családonként átlag 50 millió forint – ennyi vagyona van a magyar háztartásoknak egy friss felmérés szerint. A leggazdagabb családoknál, a felső tíz százalékban 200 millió jut egy háztartásra, elsősorban rájuk fókuszál egy új kezdeményezés, amely az utódlási, öröklési ügyekben igyekszik segíteni a gyászolóknak. Vezetőjével a családi vagyonokról beszélgettünk.