Gazdaság

Energiapazarló gyáraktól vonták meg az áramot Kínában

Több mint ötszáz gyárban kapcsoltatta ki az áramot egy hónapra a Kína keleti részén található Anhuj tartomány kormányzata azok pazarló energiafelhasználása miatt.

Anhuj tartomány kormányzata nyolc nagyvárosban kapcsolta ki 506 gyárban az áramot, miután az érintett üzemek nem érték el az ötéves tervben előírt célt az energiafelhasználás csökkentésére – írta a China Daily című kínai állami lap.

A bezárt üzemek többsége sok energiát fogyasztó iparágakból került ki, amelyek leginkább idejétmúlt, fejletlen berendezéseik miatt fogyasztanak túl sok áramot, és szennyezik túlságosan a környezetet.

A tartományi kormányzat közlése szerint még soha nem fordult elő, hogy egyszerre ilyen sok gyárban kapcsolják ki az áramot. Az egy hónapos kényszerszünetet arra kell használniuk, hogy a régi, vagy hibás eszközöket kicserélik, vagy megjavítják – írta a kínai lap.

A kínai ipari minisztérium egy hete több mint kétezer gyárat nevezett meg, amelyeket szeptember végéig be kell zárni öregedő berendezéseik miatt. Az érintett üzemeket a banki hitelek befagyasztásával, a működési engedélyek visszatartásával, valamint az áram kikapcsolásával fenyegették meg, ha nem cserélik le energiapazarló gépeiket.

Ezen kívül 22 tartományt utasított a pekingi kormányzat annak a gyakorlatnak a befejezésre, hogy olcsóbban adnak áramot a sok energiát fogyasztó iparágaknak.

A Nemzetközi Energia Ügynökség júliusban jelentette be, hogy 2009-ben már Kína fogyasztotta a legtöbb áramot a világ országai közül, átvéve az első helyet az Egyesült Államoktól

Ajánlott videó

Olvasói sztorik