Tudomány

Antibiotikum volt az ókori núbiai sörben

Ez az eddigi legmeggyőzőbb bizonyíték arra, hogy kétezer évvel a penicillin felfedezése előtt is állítottak elő tudatosan antibiotikumot.

Az American Journal of Physical Anthropology legújabb számában közölt tanulmányról az Emory Egyetem honlapja számolt be.

George Armelagos, az egyetem antropológusa még 1980-ban mutatta ki, hogy a mai Szudán területén előkerült, a Kr. u. 350-550 közötti periódusból származó csontok egy széles spektrumú természetes antibiotikumot, a Streptomyces nevű baktérium által termelt tetraciklint tartalmaznak. A kutató később arra a következtetésre jutott, hogy az antibiotikum az ókori sör fogyasztása révén jutott a núbiaiak szervezetébe: feltételezéseik szerint a maláta készítéséhez használt gabona volt szennyezett a Streptomyces talajbaktériummal.

A kulcskérdés az volt, hogy alkalmanként tartalmazott-e csupán az ókori sör tetraciklint – ami az esetenkénti szennyeződésre utal -, vagy az antibiotikum állandó komponense volt az italnak.

A csontok vegyvizsgálatának eredményei megdöbbentették a tudósokat.

“Az ókori emberek csontjai telítve voltak tetraciklinnel, vagyis hosszú időn keresztül jutott be az antibiotikum a szervezetükbe. Meggyőződésem, hogy pontosan ismerték a fermentálás folyamatát, és folyamatosan állították elő a gyógyszeres sört” – közölte Mark Nelson vegyészkutató, a tanulmány társszerzője.

“A Streptomyces baktériumok aranyszínű telepeket képeznek, ezért egy ilyen, a sör felszínén úszkáló képződmény nagyon érdekelhette az aranyat igen tisztelő ókori embereket.”

Szerinte az ókori egyiptomiak a sör segítségével kezelték a fogínybetegségeket és egyéb kórokat. Meggyőződése, hogy az antik világban széles körben ismert volt az antibiotikumok fermentálás útján való előállításának módszere, és e tudomány apáról fiúra szállt.

“Hajlamosak vagyunk a hatékony gyógyszerek megjelenését a modern orvostudomány vívmányának hinni, holott egyre több a bizonyíték, hogy a prehistorikus népesség rendelkezett a hatóanyagok kinyerését lehetővé tevő empirikus tudással. Hiszem, hogy tudatosan állították elő a gyógyszereket” – hangsúlyozta Armelagos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik