Tudomány

E. Coli kimutatás egy óra alatt

Gyors E. coli tesztet dolgoztak ki amerikai kutatók.

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC szerint évente mintegy 70 ezer amerikait betegít meg az E. coli baktérium. Mint Lisa Mauer, a fejlesztésben részt vevő egyik kutató kiemelte, még más, a marhahúsban lévő baktériumok jelenlétében is képesek kimutatni az E. colit, és megkülönböztetni adott törzseit.

Az eddigi 48 óra helyett egy óra alatt kimutatja az E. coli baktérium jelenlétét az új eljárás. A spektroszkópiás módszer alkalmas az E. coli baktériumfaj 0157:H7 szerotípusú törzseinek kimutatására is, ami azt jelenti, hogy egy esetleges járványt hatékonyan és gyorsan nyomon követhetnek.

A marhahúsra kidolgozott teszt alkalmas lehet más típusú élelmiszerek és másfajta kórokozók kimutatására is. Az új eljárás sikeresen azonosította például a melamint a csecsemőtápszerben akkor is, ha a vegyület egy részecske a millióhoz koncentrációban volt jelen a tápszerporban. Ez a vegyület 2008-ban Kínában legalább hat gyerek halálát okozta és háromszázezret betegített meg.

E. COLI

Az Escherichia coli (kólibaktérium v. kólibacilus) egy rövid, Gram-negatív baktérium az Enterobacteriaceae családban, az Escherichia nemzetség legismertebb faja.

Rendszerint melegvérű állatok tápcsatornájának alsó szakaszában él. A legtöbb típus ártalmatlan, de vannak olyanok is, mint például az O157:H7, mely emberben ételmérgezést okozhat. A veszélytelen törzsek az emésztőrendszer normális flórájához tartoznak, K2-vitamint termelnek.

Jelenlétük megnehezíti egyes patogének elszaporodását a bélrendszerben. Az E. Coli-t 1885-ben fedezte fel Theodor Escherich német gyerekorvos és mikrobiológus.

AJÁNLOTT LINK:

Az eljárást bemutató tanulmány (angol nyelven)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik