Tudomány

Reneszánsz konyhát rekonstruáltak Ozorán

Administrator
Administrator

2010. 09. 07. 13:20

XV. századi konyhát bemutató kiállítás nyílt az ozorai Pipo-várban, ahol csaknem száz korabeli bútor, konyhai eszköz idézi fel a reneszánsz étkezési kultúrát.
Korábban a témában:

A kiállítást a vár mintegy 40 négyzetméteres földszinti helyiségében rendezték be, amely eredetileg is a vár konyhája volt.

A Pipo korabeli konyhában rekonstruáltak egy-egy szabad kéményes kandallót, ahol egykor nagyobb testű állatokat sütöttek, illetve leveseket, szószokat főztek.

Mellettük a nagyúri asztaltartást bemutató edényzet, lapos fadézsa, zöldséges kosár, tojástartó tálka, láncon függő üst mellett kancsók, háromlábú edények, nyársforgatók, serpenyők láthatók. Az edények egy része középkori, másik része másolat. A helyiség kialakításában az ozorai feltárás eredményeire és más korbeli forrásokra támaszkodtak.

A rekonstrukció még nem teljes, egyelőre nem használhatók a kémények, hiányzik egy előkészítő asztal, később pedig fácán-, nyúl- és halpreparátumok teszik élményszerűbbé a kiállítást. A kandallókban a tervek szerint alkalmanként sülteket is készítenek.

A vár konyhájának érdekessége, hogy alatta egy futárfolyosó vezetett ki a várfal alatt a Sió felé, később ezt is be fogják mutatni a látogatóknak.

A gasztronómiai bemutatóval még nem zárult le a Pipo-vár kiállításainak sora, az elképzelések szerint az Almássy László gróf utazásairól szóló időszaki tárlat helyén maketten mutatják be a közönségnek a reneszánsz várak felépítését, valamint egy vártörténeti kiállítást rendeznek majd be.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.