Tudomány

Feltárják a szabadkai török várat

Régészeti feltárást is terveznek Rimaszombatban, ahol megkezdődött a Szabadka városrészben levő egykori török vár megtisztítása.

Az európai jelentőségű szabadkai török várnál a terület teljes megtisztítását szeptember közepéig vagy végéig szeretnék elvégezni a Fundament Polgári Társulás tagjai és a vár megmentéséért dolgozó önkéntesek. A területen a Fundament Polgári Társulás archeopark létrehozását tervezi.

A régészeti feltárást szeptemberben kezdenék, és néhány hétig tartana. Távlati tervként olyan régészeti park létrehozását tűzték ki célul, amely bemutatná Gömör történelmét a török korban.

Rimaszombat török kori várát ma már csak a régész-történész szakma tartja számon, a helyiek közül csak nagyon kevesen tudnak arról, hogy a város határában volt az Oszmán Birodalom legészakibb erődítménye. A munkálatok megindulása előtt gazos, illegális szemétlerakatokkal elcsúfított volt az egykori vár területe.

A legészakibb oszmán erődítmény abban is különleges, hogy vízi várként épült a Rima folyó egykori árterében kialakított mesterséges szigeten. Egyelőre csak egy megközelítőleg hat méternyi, lőréssel ellátott faldarab és egy még viszonylag jó állapotban megmaradt pince emlékeztet a várra.

A rimaszombati civil szervezet a török kori építészeti emlékek feltárása és konzerválása mellett egy bronzkori telep, valamint a középkori várakat kiszolgáló mesterségek műhelyeinek kiépítését és működtetését is tervezi, elsősorban pályázati pénzekből.

A SZABADKAI VÁR

A korábban, 1968-ban és 1978-ban itt folytatott részleges régészeti feltárás eredményei alapján szinte biztos, hogy tekintélyes várfalmaradványok rejtőznek a föld alatt.

Az eddigi kutatások szerint a török építkezés idejét 1555 és 1560 között feltételezik a szakemberek.

Szabadka vára 1593-ig volt török kézen, a mellette levő kőhidat, amelyet az 1970-es években bontottak el, szintén török eredetűnek tudták a helyiek, a valóságban azonban csak a barokk korszak idején épült, bár nem kizárt, hogy egy korábban ott álló kőhíd helyén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik