Tudomány

45 éves lenne Simon Tibor

A Ferencváros legendás hátvédje 1965. szeptember elsején született Budapesten. Tragikus körülmények között halt meg.

A Ferencváros újkori történetének emblematikus figurája volt a kőkemény, ám csupaszív hátvéd, akit 1985-ben igazolt le a Ferencváros a KSI ificsapatától. Első meccsét egy nemzetközi találkozón, a Kassa ellen vívta zöld-fehérben, 1985. augusztus 26-án. Több mint tíz évig volt a hátsó alakzat kirobbanthatatlan tagja.

A Fradival három bajnoki címet (1992, 1995, 1996), Magyar Kupát és Szuperkupát nyert (1993, 1994, 1995). 1997-től két évig a BVSC-ben játszott, majd visszatért a Fradihoz, és 1999-ben abbahagyta az aktív játékot.

Elkezdett edzősködni, dolgozott a REAC, a BVSC és végül a Matáv-Sopron trénereként. A válogatottban 1989. november 15-én, a spanyolok elleni 0-4 alkalmával mutatkozott be.

A Ferencváros színeiben összesen 338 mérkőzést játszott (196 bajnoki, 87 nemzetközi és 55 hazai díjmérkőzést), míg a magyar válogatottnak 16-szor volt tagja.

A tragikus este

2002. április 21-én a Matáv-Sopron Kispest elleni bajnoki mérkőzése után nem utazott vissza Sopronba a csapatával, megvacsorázott a saját tulajdonában lévő Hegedűs Gyula utcai éttermében, majd egy születésnapi összejövetelre ment el a Mammut bevásárlóközpontnál lévő „Caffe Allure” bárba. Az ünneplés közben a pezsgő kinyitásakor az ital kifutott, más vendégekre is ráspriccelt.

A szomszéd társaság és Simon baráti köre összeszólalkozott, a vitába beleavatkozott a szórakozóhely biztonsági személyzete is, melynek következtében tettlegességre is sor került. Simon az utcára menekült, a verekedés itt is folytatódott. Miután Simon a földre került, fejét feltehetően viperával bántalmazták, majd a biztonsági emberek otthagyták, egyik barátja hívta ki a mentőket. Mikor még az úton feküdt, egy arra járó autó is elütötte, ám halálát nem ez okozta. A kiérkezett mentők még tudtak beszélni vele, de utána elvesztette eszméletét a mentőben.

Súlyos koponyasérüléssel és agysérüléssel a Szent János Kórházba vitték, ahol azonnal megoperálták. A következő két napon három koponyaműtétet is végrehajtottak rajta, de sérüléseibe 2002. április 23-án 23 óra körül belehalt.

2-es számú mezben senki nem léphet pályára a Ferencvárosban, míg Sopronban tiszteletére halála óta nem vezetőedzőnek hívják a trénert, hanem edzőnek.

A gyilkosságnak két vádlottja volt, az elsőrendű 2007-ben éppen akkora büntetést kapott a sokadik ítélet során, amely után már csupán 7 hónapra kellett börtönbe vonulnia (az előzetes letartóztatás során a többit letöltötte).

Emlékképek Simon Tiborról:

AJÁNLOTT LINK:

Simon Tibor életrajza

Ajánlott videó

Olvasói sztorik