Tudomány

Aranymosás és kőkaszinó a Nemzetközi Ásványbörzén

Az arany mint ásvány a fő témája a több mint 20 ország részvételével augusztus 27-én nyíló 25. Nemzetközi Ásványbörze és Ékszerkiállításnak.

A természetben előforduló aranyat mutat be Alaszka, Nevada, Szibéria és Erdély, ahonnan az 1870-es évek bányáiból muzeális anyagot hoznak el a kiállítók.

Mivel jubileumi börzéről van szó, ezért idén először kincsmosás lesz a kiállítás helyszínén. Egy négy méter hosszú kádban állandó vízfolyás mellett szitálhatják a folyami üledéket az érdeklődők, hátha aranyszemcsékre bukkannak. Pálinkás László elárulta, hogy a mosáshoz már bezsákolták a homokot.

Hozzátette, hogy az ásványbörzék történetében most először kőkaszinót is nyitnak, mégpedig a kőkereket kell megpörgetni, mindenki nyer, aki pörget, de a főnyeremény egy darabka csiszolatlan gyémánt lesz.

A börzére olyan távoli országokból is érkeznek, mint Afganisztán, Bolívia, Peru vagy az Egyesült Államok, de jönnek a szomszédos országokból és számos más európai államból is. A hölgyek rengeteg drága- és féldrágakőből készült ékszerből válogathatnak Közép-Európa legizgalmasabb kőkiállításán.

A rendezvény augusztus 27. és 29. között látogatható a Vasúttörténeti Parkban, Budapesten.

Ajánlott videó