Tudomány

Üzemanyagot termelnek a whiskygyárak?

Skót kutatók bioüzemanyagot fejlesztettek ki a whiskyfőzés melléktermékeiből.

Az üzemanyag a whiskykészítés két fő melléktermékéből, a réz szeszfőzőkben visszamaradó, “pot ale”-nek nevezett folyadékból és száraz malátatörkölyből állítható elő – állítják az edinburghi Napier Egyetem kutatói, akik már szabadalmi kérelmet is benyújtottak az új eljárásra.

A kutatók szerint a bioüzemanyag legegyszerűbben úgy használható, hogy 5-10 százalékos mértékben keverik benzinnel vagy dízelolajjal. Ebben a formában bármilyen hagyományos autónál alkalmazható mindenfajta beavatkozás nélkül.

“Öt-tíz százalékkal kevesebb hagyományos üzemanyag egy-egy tankolásnál már markáns különbségnek számít” – hangsúlyozta Martin Tangney, az egyetem bioüzemanyagokkal foglalkozó kutatóközpontjának vezetője.

A whiskyfőzés során mindkét fajta melléktermékből óriási mennyiség keletkezik Skóciában, így Tangney szerint az új üzemanyag elterjedése esetén a whiskyfőző üzemek jelentős pluszbevételre számíthatnak.

Ezzel szemben kétéves kutatása átszámítva mindössze 88 millió forintba került.

A kutatás vezetője szerint az új eljárás környezetvédelmi szempontból is igen előnyös, hiszen olyan biomasszát használ fel, amelyet már előállítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik