Tudomány

Nem embrionális őssejtterápiák Amerikában

Felnőtt csontvelőből nyert őssejteket alkalmaztak amerikai kutatók több terápia során.

Csontvelőből nyert őssejteket alkalmaztak amerikai kutatók két vizsgálat során: az egyikben halálos kimenetelű bőrbetegségben szenvedő gyermekek állapotát és életminőségét javították velük, a másikban laboratóriumi körülmények között állították helyre a sérült tüdőszövetet.

A Minnesotai Egyetem kutatói John Wagnerrel és Jakub Tolarral az élen a csontvelőből nyert őssejtekkel kezelték a ritka, genetikai eredetű örökletes bőrbetegségben, a recessive dystrophic epidermolysis bullosa (RDEB) kórképben szenvedő gyermekeket.

Recessive dystrophic epidermolysis bullosa

A betegség velejárója, hogy a bőrön és a nyálkahártyákon hólyagok képződnek akár a legkisebb fizikai ráhatásra, nyomásra, dörzsölésre, vagy súlyosabb formáiban látszólag spontán.

A bőr rendkívüli sérülékenysége, a folyamatos fájdalmas sebképződés, és az ennek nyomán kialakuló számos szövődmény az életminőséget nagymértékben rontja, és egyes ritka, súlyos kórformák esetében magát az életet is veszélyezteti.

A vizsgálatban 2007 óta tíz, a betegség legagresszívebb formájában szenvedő gyermek vett részt – mindegyikük szervezete reagált az őssejtterápiára, javult az életminőségük, ám ennek mértéke különböző volt.

Bár bőrükön még mindig léteznek sebek, ritkábban van szükségük a kötözésre. A gyerekek aktívabbak, könnyebben táplálkoznak, egyiküknek még ugróasztalt is vásároltak, vagyis olyasmiben van részük, ami a transzplantáció előtt elképzelhetetlen volt.

Egy másik kutatás során a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem tudósai csontvelőből nyert őssejtek segítségével a tüdőszövet akut sérülését “kezelték” laboratóriumi körülmények között.

Őssejtek hozzáadása után helyreállt a sejtmembrán normális áteresztő képessége. A kaliforniai kutatócsoport a továbbiakban klinikai vizsgálat során szeretné bebizonyítani, hogy a módszer működőképes lehet az orvosi gyakorlatban is.

Mindkét kutatást felnőtt őssejtekkel végezték, nem pedig embrionális őssejtekkel, amelyek alkalmazása etikai problémákat vet fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik