Tudomány

Hányan élnek a tengerben?

A Census of Marine Life kutatói "tengeri népszámlálást" tartanak.

Mintegy 80 ország körülbelül 2000 kutatója vesz részt az adatgyűjtésben. Bár a leltározás csak október elején éri el csúcspontját egy végleges londoni jelentéssel, az egy időben végzett vizsgálatok eredményeinek nagy része már most olvasható a PloS One című folyóiratban.

Az eddigi leletek között van egy őskori polip, valamint számos tengeri csiga, hatalmas egysejtű és a hőségnek különösen ellenálló kagyló.

A fajok top 5 élőhelyranglistájához a Kínai-tenger, az olajszennyezett Mexikói-öböl és a Földközi-tenger is hozzátartozik. A tengerek lakói közül a halak a legismertebbek, pedig korántsem ezek a leggyakoribb ottani élőlények.

Minden vesződség és az eddigi tíz év munkája ellenére a “népszámlálás” csak a kezdet. A leltározás csak szűkös és egyenlőtlenül felosztott vizsgálatokon alapul, a jövőbeli kutatások az ismert állományt kétségtelenül meg fogják változtatni.

A tudományosan ismert fajok katalógusa október elején előreláthatólag 230 ezer szócikket tartalmaz majd az egysejtűtől a kékbálnáig. A halak száma vélhetően mintegy 21 800 lesz, de az csak óvatos becslés, mert minden ismert tengeri állatfajon felül még számos további létezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik