Élet-Stílus

Kukába a magassarkúval?

Könnyen elképzelhető, hogy azoknak a nőknek, akik minden nap hordanak magassarkút, fáj a lábbeli hiánya: a rendszeres viselés ugyanis változásokat idéz elő a vádli izomzatában.

Az angliai Manchester Metropolitan University tudományos kutatója, Marco Narici rámutat, hogy a napi szintű magassarkú-viselés miatt megrövidülhetnek a vádli izomrostjai, emiatt az Achilles-ín merevvé válik és megvastagszik. Ez alátámasztott sarkak esetében – vagyis, ha valaki magassarkú cipőt használ – fel se tűnik, fájdalmat akkor okoz, amikor az illető lapos talpú cipőt húz, hiszen az izom és az ín a megszokott mozdulatokra törekszik.

A megvastagodott ín a szakértők szerint kevésbé hatékonnyá teszi a járást, de hozzáteszik, nem csak a magassarkú az egyetlen lábbeli, aminek hosszútávon káros hatásai vannak. Egy 2008-ban végzett kísérlet kimutatta, hogy a strandpapucs hordás is megváltoztatja a járást és fájdalmat okozhat a talp, a sarok és a boka táján. Narici szerint az eredmények nem azt jelentik, hogy a nőknek innentől kezdve le kell mondaniuk a magassarkúkról, de ajánlja, hogy végezzenek nyújtó gyakorlatokat a nap végén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik