Tudomány

Őskori Vénuszra leltek Skóciában

A második őskori Vénuszt találták meg a Skóciához tartozó Orkney-szigeteken.

A második Vénusz, amely méretre és alakra az eredeti hasonmása, égetett agyagból készült. A feje hiányzik. A szobrocskára az előző lelettől 30 méterre, egy újkőkori ház romjai között bukkantak. A helyszínen agyaggolyócskák is előkerültek, amelyek a régészek feltételezése szerint a szobrocskák fejei lehettek.

A most előkerült szobron jobban kivehetők a vésetek, amelyeket az őskori művész éles csontdarabkával dolgozott ki. Az elülső részén látható négyszögletes véset a Vénusz “tunikája” lehetett, amelyet háromszögek “díszítenek”. A “hason” mélyített pont a figura köldökét jeleníti meg.

A szakemberek szerint istenségszobrokról van szó. A második Vénusz felfedezése azt a feltételezést látszik alátámasztani, miszerint a szobrok valamiféle házi szentély tartozékai lehettek. Nehéz megmondani, hogy mi lehetett e figurák valódi rendeltetése. Legnagyobb valószínűsággel termékenységi szobrok, vagy akár gyermekjátékok is lehettek.

Orkney-i Vénusz

Az Orkney-i Vénusz tavaly került elő Westray szigetén – a Kr. e. 2600 tájáról származó 4 centiméteres alkotást homokkőből faragták.

Ajánlott videó