Tudomány

Jeget találtak a Holdon

Több tucatnyi, jeget tartalmazó krátert fedezett fel a Hold északi pólusa felett átrepülő indiai Chandrayaan-1 űrszonda.

A szonda, amely egy, a Nasa által kifejlesztett eszközzel vizsgálta a felszínt, több, mint 40 kisebb krátert talált amelyben jég van. Az LCROSS nevű kutatás, amely megvizsgálta a jég összetételét, arra mutatott rá, hogy feltételezhetően a jég tartalmaz a vízen kívül szénhidrogéneket és egyéb vegyületeket.

A kráterek átmérője 2 és 15 kilométer közötti, a bennük található jég vastagsága függ az átmérőtől, de a Nasa szerint minimum egy méter mindenhol. A számítások szerint ez azt jelenti, hogy legalább 600 millió köbméter víz található holdunkon. A jég hőmérséklete helyenként elérheti a -248°C fokot, amely hidegebb a Plútó felületénél is, ezért marad stabil a jég.

“Ennyi folyadék, ha rakéta-hajtóanyag lenne, akor elég volna arra, hogy 2200 éven keresztül minden nap elindíthassunk egy űrsiklót” – érzékeltette a mennyiséget Dr. Paul Studis kutató, aki a texasi, 41. Hold-, és bolygótudományi Konferencián ismertette az eredményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik