Tudomány

Nagy-Britannia lassan egzotikus állatparadicsom

Nagy-Britannia lassan kezd egzotikus állatparadicsommá válni: van ahol törpekenguruk bukkannak fel az angol mezőkön, van ahol brazil földi malacok kocognak.

Mindezen állatok szabadon élnek és “vadon”: a maguk erejéből eresztettek gyökeret a számukra nem éppen őshonos vidéken. Elsősorban a “legmelegebb” részen, Délkelet-Angliában szaporodtak el egzotikus állatok. A törpepapagáj-populáció már 30-50 ezer közötti. Sárgafarkú skorpióból 13 ezer körüli a létszám. Őseiket feltehetően másfél évszázada hozták akaratlanul kereskedőhajók a brit partokra.

A szibériai mókus nem meleg égtájról érkezett, de szintén szépen szaporodik – ezer fős a kolónia -, miután az 1970-es években néhányan szélnek eresztették kedvencüket. Brazil földi malacból még csak 10 példány szaladgál vadon, Cumbria erdeiben élnek. Akad viszont vagy ezer olyan vadkan, mely francia és svéd földről érkezett valahogy Angliába.

Van még a brit vadonban vagy félszáz nagyobb vadmacska, ugyanennyi törpekenguru, legalább húsz aligátorteknős. Az egyik legérdekesebb bevándorló a mosómedve.

A múlt héten piranhát fogott egy horgász, több ezer kilométerre a vérszomjáról hírhedt ragadozó hal dél-amerikai otthonától. Feltehetően valakinek kinőtte az akváriumát, az illető pedig egy halastóba szabadította.

A brit környezetvédelmi ügynökség nyomatékkal hangsúlyozza, hogy súlyos károkat okozhatnak, akik egzotikus állatokat és növényeket “engednek szabadon” a brit természetben – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik