Tudomány

Százezer életet menthet az új vérzéscsillapító

A könnyen használható, olcsó vérzéscsillapítót 20 ezer ember bevonásával próbálták ki.

A londoni orvosok negyven ország 274 kórházában közel 20 ezer ember bevonásával próbálták ki a tranexámsav (TXA) hatóanyagot.

A teszt során a résztvevők vagy kétszer 1 gramm TXA-t kaptak sérülésük után, vagy placebót. A szer 10 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát, a vérzés miatti halált pedig 15 százalékkal.

Évente egymilliónál több ember hal meg közlekedési balesetben szerzett sérüléseket követően, további 1,6 millióan pedig erőszakos események miatt, akik közül sokak életét megmenthetné egy gyors beavatkozás, amellyel elállítják a vérzést.

Mint Ian Roberts, a London School of Hygiene and Tropical Medicine epidemiológus professzora, a tanulmány vezető szerzője megjegyezte, minden évben 600 ezer sérült páciens vérzik el szerte a világon. A viszonylag olcsó gyógyszert több cég gyártja, és különböző márkaneveken kerül forgalomba a világ számos országában (Cyklokapron, Transamin, Exacyl).

A The Lancet című orvosi folyóirat keddi számában közölt tanulmány szerint a kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szer alkalmazása növelné a későbbi szívroham, szélütés vagy a tüdőben előforduló vérrögképződés kockázatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik