Tudomány

Baktériummal fertőzhet a szélvédőmosó vize

Az Angliában és Walesben előforduló légionárius-betegségek 20 százalékát az autók szélvédőmosó vize okozhatja - idézte a brit egészségvédelmi ügynökség bejelentését a BBC hírportálja.

Az állóvíz kiváló tenyészhely a Legionella baktérium számára, amelynek belélegzése súlyos tüdőgyulladást válthat ki. Az ügynökség szerint ugyanakkor az ablakmosó adalék elpusztítja a baktériumokat, ezért javasolja használatát.

A kutatást megelőzően a szakemberek arra figyeltek fel, hogy a hivatásos gépkocsivezetők ötször nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg a baktériummal.

A légiós betegség meglehetősen ritka, az esetek elszórtak, a fertőzés forrása pedig legtöbbször nem derül ki. Angliában és Walesben 2009-ben 345 eset fordult elő, főként az ötvenen túli embereket, ezen belül a férfiakat érintette. Korai tünetei hasonlítanak az influenzához, izomfájdalom, fáradékonyság, fejfájás, száraz köhögés és láz járhat vele, az esetek 10-15 százaléka pedig halállal végződik.

A fertőzöttek kikérdezése után a kutatók megállapították, hogy a sokat vezető, azon belül gyakran lehúzott ablakkal autózó emberek kockázata volt a legnagyobb. Mint a European Journal of Epidemiology című szaklapban beszámolnak róla, a legnagyobb kockázatot az jelentette, ha nem adtak a szélvédőmosó vizéhez adalékot. Ilyen vizek laboratóriumi vizsgálatából kiderült, hogy minden ötödik tartályban jelen volt a Legionella baktérium.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a fertőzés nem terjed emberről emberre, a vizekben szaporodhat el, ahonnan – például porlasztással – a levegőbe kerül, így lélegezhetjük be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik