Tudomány

Elkezdődik Donald Fauntleroy Duck karrierje (1934)

USA, június 9. – Először jelenik meg a filmvásznon a Walt Disney Stúdió egyik legnépszerűbb rajzfilmfigurája Donald kacsa a Bölcs kicsi tyúk című rajzfilmben.

Donald figurája Walt Disney ötlete volt, mivel úgy gondolta Mickey egér mellé szükséges lenne egy olyan karakter, akit több negatív tulajdonsággal lehet felruházni, de mégis szerethető. Magát a figurát Dick Lundy rajzolta meg, a maihoz egészen hasonló formában. A kedves kacsa kezdetben sokkal nyúlánkabb volt, de alapvetően nem sokat változott: már akkor is egy matróz inget és sapkát viselő narancssárga csőrre és lábakkal felvértezett fehér kacsa volt. Debütálását követően számos filmben jelent meg, de csak Mickey egér árnyékában, mintegy mellékszereplőként, mégis nagy sikereket aratva.

Az első filmet melyben már főszerephez jutott, a Don Donald-ot 1937-ben mutatták be, melyben már Donna Duck – Donald későbbi barátnője – is feltűnt. Ekkorra már szinte elnyerte végleges formáját, lábai megrövidültek teste pedig gömbölydeddé vált. Egy évvel később pedig már a híres három unokaöcs is megjelent Donald mellett.

Donald kacsa ez időre népszerűbbé vált, mint elődje, Mickey, s mivel a stúdió nem akart másik figurájának népszerűségéből sem veszteni, úgy döntöttek újratervezik az addigra már jól ismert egeret. Rivalizálásuk sem rekedt meg a filmvászon mögött: bár kezdetekben jó barátokként szerepelt egymás mellett a két karakter, később számos sorozatban akadt nézeteltérésük, habár az sosem fajult el.

Donald a háborús propagandában

Walt Disney aktívan szerepet vállalt a háborús propaganda és dokumentumfilmek gyártásában, számos animált térképet és rajzfilmes betétet készített. 26 Oscar-díjából az egyiket az 1942-ben készített, a Führer arcáért kapta. A történet egy olyan zenekar körül játszódik, melynek tagjait a tengelyhatalmak vezetői adják: Hiroito császár tubán, Hermann Göring egy kisméretű fuvolán, Goebbels harsonán, míg Mussolini üstdobon játszott különböző indulókat. Miközben nap-nap után elhaladtak Donald kacsa – aki egy porszem a hitleri háborús gépezetben – háza előtt, bajonettel ugrasztották ki az ágyból, hogy dolgozni menjen a lőszergyárba. A Donald-Hitler reggelije (a háborús jegyrendszernek megfelelően) csuklásból (ami a kenyeret helyettesítette), egyetlen kávészemből főzött kávéból, illetve egy olyan sprayből állt, aminek szalonna és tojás íze volt. A gyárban negyvennyolc órás munkanap várta, ahol munka közben mindannyiszor tisztelegnie kell, valahányszor feltűnik Adolf Hitler portréja. Munka közben Donald arcára undor ül ki, szabadsága pedig abból áll, hogy horogkereszt-formába merevedve kell álldogálnia.

Napjainkra a kacsa figurája köré saját világot teremtettek az alkotók, mintegy 43 fő és – állandóan vissza-visszatérő – mellékszereplőre bővült Donald családjának és barátainak száma. 2005-ben pedig hatalmas megtiszteltetés érte a kacsát, csillagot kapott a Hollywood-i Walk of Famen.

AJÁNLOTT LINKEK:

Donald kacsa a Walt Disney oldalán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik