Tudomány

Tengeri szivacs hosszabbítja az életet

Egy tengeri szivacsból származó hatóanyag meghosszabbítja a túlélést azoknál a nőknél, akik emlőrákja kiújult vagy áttétet adott, és már túl vannak a szokásos terápiákon.

A tengeri szivacsokban természetesen megtalálható eribulin nevű vegyületet másolták le, és szintetikusan állították elő a kutatók, akik eredményeikről a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának chicagói éves konferenciáján számoltak be vasárnap. Az anyag a sejtosztódás akadályozásával éri el hatását.

A szer randomizált, nemzetközi kipróbálása során a brit kutatók 762 páciens túlélési arányát elemezték, akiket vagy eribulinnal, vagy más terápiával kezeltek. A klinikai teszt eredménye szerint az új hatóanyaggal kezelt, előrehaladott állapotban lévő rákbetegek átlagos túlélési ideje 2,5 hónappal hosszabb volt, mint a többieké.

“Mostanáig nem létezett standard kezelés az ilyen előrehaladott mellrákban szenvedő nőknek. Azok számára, akik már minden korábban elismert kezelést megkaptak, ezek ígéretes eredmények” – nyilatkozta a tanulmányt vezető Christopher Twelves.

A nagy-britanniai Leedsben, a Molekuláris Orvoslás Intézetében működő klinikai rákkutató csoport vezetője hangsúlyozta, hogy megállapításaik szerint az eribulin alkalmazása új, hatékony módszer a sokféle kezelésen átesett, áttétes emlőtumorban szenvedő nők számára.

Ajánlott videó

Videó
Docskocs Zsuzsa 64 éves, közel 30 éve lélegeztetőgéppel él. Lassan romló állapotával gyermekként szembesült. Amíg nem volt géphez kötve, programozóként dolgozott, és ma is gondozza saját honlapját, ahová festményeit, rajzait tölti fel.