Tudomány

Tengeri szivacs hosszabbítja az életet

Egy tengeri szivacsból származó hatóanyag meghosszabbítja a túlélést azoknál a nőknél, akik emlőrákja kiújult vagy áttétet adott, és már túl vannak a szokásos terápiákon.

A tengeri szivacsokban természetesen megtalálható eribulin nevű vegyületet másolták le, és szintetikusan állították elő a kutatók, akik eredményeikről a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának chicagói éves konferenciáján számoltak be vasárnap. Az anyag a sejtosztódás akadályozásával éri el hatását.

A szer randomizált, nemzetközi kipróbálása során a brit kutatók 762 páciens túlélési arányát elemezték, akiket vagy eribulinnal, vagy más terápiával kezeltek. A klinikai teszt eredménye szerint az új hatóanyaggal kezelt, előrehaladott állapotban lévő rákbetegek átlagos túlélési ideje 2,5 hónappal hosszabb volt, mint a többieké.

“Mostanáig nem létezett standard kezelés az ilyen előrehaladott mellrákban szenvedő nőknek. Azok számára, akik már minden korábban elismert kezelést megkaptak, ezek ígéretes eredmények” – nyilatkozta a tanulmányt vezető Christopher Twelves.

A nagy-britanniai Leedsben, a Molekuláris Orvoslás Intézetében működő klinikai rákkutató csoport vezetője hangsúlyozta, hogy megállapításaik szerint az eribulin alkalmazása új, hatékony módszer a sokféle kezelésen átesett, áttétes emlőtumorban szenvedő nők számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik