Tudomány

Veszélyes a szolárium

A Minnesota egyetem kutatói megállapították, hogy a rendszeres szoláriumhasználat drámai mértékben növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Idáig csak feltételezések és sejtések voltak arról, hogy a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás megnöveli az esélyét a rosszindulatú melanoma kialakulásának. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) még csak valószínűnek minősítette az összefüggést, amelynek alapján ajánlást is fogalmazott meg a WHO számára, amiben felhívják a figyelmet arra, hogy a szoláriumok is a rákkeltő eszközök közé sorolandók.

Amerikai kutatók most 2268 felnőtten végzett vizsgálat alapján már biztosnak nevezték, hogy a gyakori szoláriumozás megnöveli a rák kialakulásának kockázatát. Az eredmények azt mutatják, hogy mindez ráadásul független az életkortól, nemtől és a használt géptől is. A tudósok azt is elmondták, hogy a melanoma kialakulásának esélye egyenes arányban van a szoláriumozás vagy a napozás gyakoriságával, azaz mindegy milyen forrásból éri a nagy mennyiségű UV sugárzás a bőrt, egyedül a mennyiség számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik