Tudomány

Az őszülés jó jel is lehet

Hatékonyságát a szemöldök és a haj őszülésével is jelezheti két új kísérleti szer, amelyet eredményesnek találtak amerikai kutatók.

Az amerikai klinikai onkológiai társaság chicagói éves konferenciáján a hét végén ismertette Anna Pavlick, a New York-i Egyetemen zajló melanomaprogram igazgatója két új szer klinikai kipróbálásának eredményeit.

Mindkét hatóanyag átalakított humán antitest, amelyet a CTLA-4 jelű, az immunrendszerben közreműködő molekula gátlására fejlesztettek ki. Az ipilimumab és tremelimumab nevű vegyületekkel összesen 48 melanomás pácienst kezelt Pavlick csoportja a klinikai próbák részeként.

“A depigmentációt a terápia megkezdése után hat hónaptól egy éven belül figyeltük meg” – idézte fel a kutató. Mint kiderült, azok a páciensek, akik megőszültek a szerek hatására, igen jól reagáltak a hatóanyagra, tumorjuk teljesen eltűnt, a CT-vizsgálat sem mutatta már ki.

A 48 melanomás beteg közül 17 teljes mértékben vagy részlegesen reagált az új szerekre, amit Pavlick a korábbi sikertelen gyógyszertesztekre utalva csecsemőlépésként jellemzett. “Amikor 40 évig még mászni sem vagy képes, ez a csecsemőlépés mindenesetre hatalmas lépésnek látszik” – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik