Tudomány

Jelentősen csökkenthető a prosztatarák miatti halálozás

Sugárterápia és hormonkezelés kombinációjával 43 százalékkal csökkenthető a halálozási rizikó azoknál a férfiaknál, akik előrehaladott prosztatarákban szenvednek.

Mint Padraig Warde kutatásvezető, a Torontói Egyetem munkatársa kiemelte, tanulmányuk megdöntheti azt az elterjedt felfogást, mely szerint csak hormonterápiát alkalmaznak az előrehaladott prosztatarákban szenvedő férfiak kezelésére. “Úgy találtuk, hogy azok a férfiak, akik a kombinált kezelést kapták, tovább éltek, illetve kisebb valószínűséggel haltak meg prosztatarákjuk következtében, mint akik kizárólag hormonterápiában részesültek” – mondta el Warde.

A prosztatarákos esetek mintegy ötöde tartozik abba a csoportba, amelynél hatásos lehet az új típusú, kombinált kezelés. Ezekben az esetekben a hormonterápia (ADT) célja, hogy csökkentsék az androgén hormonok szintjét a páciensek szervezetében. A tanulmányban 602 férfit kizárólag a standard hormonterápiával kezeltek, 603-at pedig emellett sugárterápiával is.

Hét év elteltével a kombinált kezelésben részesült páciensek 74 százaléka volt életben, míg a csupán hormonterápiát kapott férfiak 66 százaléka élt ennyi idő múltán. Az ADT-csoport tagjainak 26 százaléka halt meg prosztatarákja következtében, míg a kombinált kezelésben részesült férfiaknak csak 10 százaléka. Utóbbiak átlagosan hat hónappal éltek tovább, mint a kizárólag hormonterápiát kapott páciensek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik