Tudomány

Indul a szimulált Mars-expedíció

Csütörtökön Moszkvában kezdetét vette egy szimulált Mars-repülés: hat önkéntes magára zárja egy űrhajómodell ajtaját, és 520 napot tölt teljes elszigeteltségben.

A sok ezer jelentkezőből válogatott, hatfős nemzetközi legénység parancsnoka a 38 éves orosz Alekszej Szityjov, orvosa a 30 éves orosz sebész, Szuhrob Kamolov, kutatója a 32 éves orosz Alekszandr Szmolejevszkij katonaorvos, a légierő és űrhajózás egyik kutatóintézetében pszichofizikai kutatásokkal foglalkozik. A fedélzeti mérnök a 31 éves francia Romain Charles, további két kutatója a 31 éves olasz Diego Urbina és a 27 éves kínai Vang Jüe (Wang Yue). A francia és az olasz résztvevő eredeti foglalkozása mérnök, a kínai “űrhajós” fiziológus. Szityjov a hétköznapi életben az orosz űrhajósok kiképzésével foglalkozik, az olasz Urbina az űriparban szerzett tapasztalatokat, a kínai résztvevő a kínai űrhajóskiképző központban tanársegéd.

Nem véletlen, hogy nincsenek nők a csapatban, ugyanis a pszichológusok úgy ítélték meg, hogy ez konfliktusok forrásává válna az összezártságban. A számítások szerint 220 napig tart az út a vörös bolygóra, hárman eltöltenek majd egy időt a felszínén, majd további 240 napig utaznak visszafelé a Földre.

Az Orvosbiológiai Intézet területén felépített modell térfogata összesen 550 köbméter, leszálló-, kísérleti, raktár-, melegház- és kísérleti-orvosi modulból áll. Egy 1200 köbméteres külön modul a Mars felületét imitálja.

A szabályok értelmében bármelyikük megszakíthatja a részvételét, ebben az esetben az “űrhajóst” elesettnek tekintik.

A kísérletet 2008-ban egy 14 napos, tavaly pedig egy 105 napos hasonló előzte meg. Ám Jevgenyij Gyemin, a kísérlet műszaki igazgatója szerint a mostani után még legalább két hasonló időtartamúra lesz szükség. A jelenlegi szimuláció során ugyanis azt vizsgálják, hogy mennyire viselhető el ennyi ideig a teljes elszigeteltség és összezártság. Egy következőben a tényleges Marx-expedícióra tervezett berendezések mintapéldányaival, a harmadikban pedig a valóságos űrhajóval kell már dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik