Tudomány

Mutáns gomba támadja a búzát

A búzára veszélyes Ug99 nevű gomba négy új törzsét azonosították tudósok, akik állítják: a mutánsok veszélybe sodorhatják a globális élelmiszerellátást.

A gomba újonnan meghatározott törzsei Afrikából származnak, de valószínűsíthetően Ázsiában és további térségekben is elterjedhetnek – számolt be az amerikai székhelyű Borlaug Global Rust Initiative (BGRI) nevű csoport, amely a búzára veszélyes fertőzésekkel foglalkozik.

“A tavaly Dél-Afrikában azonosított mutációk sebezhetőbbé teszik a búzát, mivel a kórokozók új vándorlási lehetőségekhez jutnak a levegő által” – fogalmazott közleményében a BGRI.

A mutációkat feltérképező kutatást a dél-afrikai University of Free State végezte, az eredményekről az oroszországi Szentpéterváron a jövő héten kezdődő nyolcadik nemzetközi búza konferencián számolnak be.

Az Ug99 a levegőben terjedő gomba, amely az egész termést tönkreteheti. A kártevő Kelet-Afrikában ütötte fel a fejét egy évtizede, és azóta Jement, valamint Iránt is elérte, arra kényszerítve a tudósokat, hogy Ug99-ellenálló búzaféléket fejlesszenek ki – mutatott rá az amerikai kezdeményezés.

Más szakértők rámutattak arra, hogy a fertőzés komoly kockázatot jelenthet Dél-Ázsia sűrűn lakott és szegény országaiban, hosszútávon pedig elérheti Ausztráliát és Észak-Amerikát is. A válságnak globális hatása lehet: elég csak arra gondolni, hogy Dél-Ázsia adja a világ búzatermésének 20 százalékát.

Ajánlott videó