Tudomány

Megfejtették a szarvasgomba DNS-ét

Öt évi munkával leírták a gasztronómiai csodának tartott szarvasgomba DNS-ét.

A szarvasgomba (Tuber melanosporum) főként Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban található meg, de Európa más országaiban is rá lehet bukkanni.

A fanatikus rajongók fekete gyémántnak nevezik a ritka, golflabda-méretű gombát, melynek ára kilogrammonként 1000 euró (270 ezer forint) körül van. Egy francia kutatók által vezetett nemzetközi csoport most közzétett eredményei szerint a szarvasgomba genetikai állományában a származási helyére utaló jelek találhatók. Ezek segítségével azonosítani lehet, melyik földrajzi helyről való az adott gomba.

A szarvasgomba genomja 125 millió bázispárból (a DNS elemi egysége) épül fel, amelyek 7500 gént alkotnak, ezekből mintegy 6 ezer közös a többi gomba génjeivel. A fennmaradó 1500 gén fontos szerepet játszik a szarvasgomba fejlődésében, abban, ahogy szimbiózist alkot a gazdafák, főként a tölgyfa gyökerével. A genetikai állományban a talajra és a környezetre utaló jeleket is azonosítottak a francia mezőgazdasági kutatóintézet munkatársai. Ezekből a genetikai jellemzőkből tízet egy szarvasgomba-adatbázisban gyűjtenek össze, amely ötven olyan területet követ nyomon a három országban, ahol a szarvasgomba előfordul.

Mint az intézet közölte, a genetikai ujjlenyomatoknak ez az adatbázisa segít majd azonosítani a szarvasgomba területi eredetét, létrehozni az eredetet igazoló eszközöket és leleplezni a hamisítást, amelyet elsősorban Kínából származó gombafajokkal végeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik