Tudomány

Mesterséges DNS-t hoztak létre

A mesterséges élet előállításán fáradozó amerikai tudósok egy kiürített baktérium felhasználásával létrehozták az első olyan élő sejtet, amely ember alkotta DNS-sel rendelkezik

A kutatók azt remélik, hogy a lecsupaszított baktériumokból kereskedelmi és tudományos célokra hasznosítható mikrobákat tudnak majd előállítani.

“Ez a valaha is előállított első szintetikus sejt. Azért nevezzük szintetikusnak, mert a sejt egy teljes egészében szintetikus kromoszómától származik, amely négy üveg vegyi anyag segítségével egy kémiai szintetizátoron készült, egy számítógépes információból kiindulva” – jelentette ki Craig Venter, a genomkutatás úttörője, a kutatás vezetője.

“Ez az első önreprodukáló faj ezen a bolygón, amelynek a szülője egy számítógép” – tette hozzá.

Venter azt mondta, hogy szeretne olyan baktériumokat előállítani, amelyek üzemanyagot termelnek és olyan algákat tervezni, amelyek kiporszívózzák a szén-dioxidot a légkörből. A tervek között szerepel a jobb vakcinák előállítása is.

“Ez egy nagyon hatékony eszköz ahhoz, hogy megtervezzük azt, amit a biológiától akarunk” – mondta a sajtóértekezleten Venter.

A Science folyóiratban közzétett tanulmányában Venter csapata azt állítja, hogy a Mycoplasma mycoides baktérium DNS-ének szintetikus változatát ültette át egy Mycoplasma capricolum nevű baktériumba, amely belsejének nagy részét eltávolították.

Több kudarccal végződött kísérlet után az új mikroba életre kelt és laboratóriumi körülmények között szaporodni kezdett.

“Úgy gondoljuk, hogy ez mind filozófiai, mind pedig tudományos szempontból fontos lépés. Határozottan megváltoztatta a véleményemet az élet fogalmáról és működéséről” – jelentette ki Venter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik