Tudomány

Lindbergh egyedül átrepüli az Atlanti-óceánt (1927)

Párizs, május 21. – Charles Lindbergh (25) közel másfélnapos repülés után szerencsésen landol a párizsi Le Bourget reptéren. Az üdvözlésére összegyűlt 150 ezer fős tömeg szinte kirángatja gépéből, hogy hősként ünnepelhesse.

Az amerikai légiposta pilótája előző nap reggel nyolc óra előtt pár perccel szállt fel New Yorkban. Spirit of St. Louis nevű egymotoros légcsavaros gépe a tartalék üzemenyagtól túlterhelten csak küszködve tudott felemelkedni a felázott, sáros kifutópályáról.

A következő 33 és fél óra hajmeresztő izgalmak sorozatát hozza: hol 3000 méter magasban a felhők felett, hol pár méterrel a hullámok felett, jegesedéssel küzdve, vagy órákig a ködben vakon repülve éri el pilóta és gépe Európa partjait – Lindbergh később mindig „mi”-ként hivatkozott gépére és magára, ha az útról beszélt.

A sikeres repülőúttal az azonnali világhírnév mellett Charles Lindbergh elnyerte a 25 000 dolláros jutalommal járó Orteig-díjat is. A díjat Raymond Orteig szállodatulajdonos annak a pilótának ajánlotta fel 1919-ben, aki először repüli végig megszakítás nékül a New York és Párizs közötti utat.

Többen is próbálkoztak a kitűzött feladattal, hat ismert és tapasztalt pilóta az életével fizetett a kísérletek során, míg Lindbergh teljesítette, ráadásul egyedül a távot.

Korabeli filmfelvételek a repülésrő – jól látható, ahogy felszállás előtt a túlsúlyos gép pattog a sáros kifutón.

AJÁNLOTT LINKEK:

Lindbergh kettős élete (Múlt-kor)
Charles Lindbergh emlékoldal
(angol)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik