Tudomány

Erősen csökkenhet a Duna vízhozama

A WWF környezetvédelmi szervezet legújabb kutatásában arra mutatott rá, hogy a folyó vízhozama akér 30%-kal is csökkenhet a légkör felmelegedése miatt.

A Duna németországi szakaszán kivitelezett GLOWA projekt legfontosabb megállapítása szerint a Duna vízellátása a következő évtizedekben akár 30%-kal csökkenhet, elsősorban az éghajlat szárazodása miatt. Ez nem csak Bajorországban fog jelentős változásokat előidézni, hanem a Duna alsó szakaszán, így Magyarországon is – közölte a WWF Magyarország.

A GLOWA projekt a Duna németországi szakaszának hegy- és dombvidéki vízgyűjtőterületén mérte fel ezeket a hatásokat. A Dunának ez a részvízgyűjtője 11 millió ember lakhelye, és a néhány száz méteres dombságoktól a 3000 méteres hegycsúcsokig vezeti le a vizet.

A folyó vízállását több tényező is befolyásolja majd, főként negatív irányba: egyrészt az Alpok csökkenő hótakarója miatt az olvadáskor kevesebb víz jut a mederbe, ami kiegészül az általános felmelegedés párolgást fokozó hatásával, illetve a csökkenő csapadékmennyiséggel.

Ennek eredményeként a folyó szintje akár 30%-ot is csökkenthet, amely nemcsak a vízi áruszállíást befolyásolja azzal, hogy nyáron jóval kevesebb hajó lesz képes közlekedni, hanem például az energiatermelést is. Egyik oldalról a csökkenő vízhozam kevesebb energiát képes termelni, másrészről a folyó vizével hűtött hőerőművek is kisebb kapacitással lesznek képesek üzemeleni a melegedő víz miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik