Tudomány

Patakká válhatnak a folyók nyaranta

Az éghajlatváltozás következtében akár 40 százalékkal is csökkenhet a következő évtizedekben a folyók nyári lefolyása Európa nagy részében, így Magyarországon is.

Nováky Béla ugyanakkor hangsúlyozta: ezzel párhuzamosan várhatóan gyakoribbak és intenzívebbek lesznek Magyarországon a potenciálisan heves árvizeket okozó “nagycsapadékok” különösen Borsod térségében.

Amennyiben a globális szintű felmelegedés folytatódik, Magyarországon a hőmérséklet évtizedenként 0,2-0,3 fokkal emelkedhet; de körülbelül ugyanerre jutnánk, ha önmagában a hazai trendből jeleznénk előre – fejtette ki a kutató, aki a 2007-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett IPCC tagja. Magyarországon egyébként már körülbelül 1500 óta folyamatosan és jelentősen növekszik az ariditás, azaz a melegedés és a kevés csapadék kombinációja – hangsúlyozta.

Nováky Béla szerint a csapadék alakulásának előrejelzése bizonytalanabb a hőmérsékleténél. Egyes forgatókönyvek szerint ugyanakkor a Dunántúl csapadékviszonyai a dél-alföldéhez válhatnak hasonlóvá.

Mint mondta, az éghajlatváltozás hatása fokozottan érvényesül a vizeknél. Közel felére csökkenhet az európai folyók nyári lefolyása, heves árhullámok várhatók, és a tavak vízháztartása is várhatóan romlik majd. Feltehetően nőni fog az aszályok gyakorisága, a az aszályok egyre inkább átterjedhetnek a Dunántúlra is.

Ajánlott videó