Tudomány

Már a szemünk színe is elárul minket

Administrator

2010. 05. 07. 10:44

Holland kutatók három új gént azonosítottak, amelyek az emberi szemszín árnyalatait határozzák meg.
Korábban a témában:

A bűnügyi helyszíneken maradt DNS-nyomok elemzése így újabb adalékkal segítheti a törvényszéki szakértőket, hogy a mintákat összekössék a gyanúsítottal.

A rotterdami Erasmus Egyetem orvosi központjának kutatói mintegy 6 ezer holland önkéntes géntérképét vetették össze a szemszínekkel, az utóbbiakat meghatározó gének után kutatva. A színeket digitálisan írták le, majd egybevetették a teljes szem nagy felbontású fotójával is. A kutatók megállapították, hogy az emberi szemszínnek jóval többféle változata van, mint korábban gondolták.

Mint Manfred Kayser kutatásvezető írta tanulmányában, az emberi szemszín genetikáját vizsgáló korábbi munkák olyan tág kategóriákat alkalmaztak a jellemzésre, mint a kék, a zöld, a barna. A mostani elemzés azonban megmutatta, hogy a szemszín valójában folytonosan változik a legvilágosabb kéktől a legsötétebb barnáig.

Kayser kutatócsoportja három új gént talált, amelyekről úgy nyilatkoztak, hogy azok szignifikánsan összefüggnek a szemszínnel. A korábban már felfedezett génekkel együtt a szemszín változatainak több mint 50 százalékát tudja a genetika megmagyarázni. Az összetett emberi sajátosságok közül ezáltal a szemszínt sikerült a legnagyobb pontossággal meghatározni a genetika eszközeivel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.