Tudomány

Piacon az első rákellenes vakcina!

Az amerikai FDA (Élelmiszer-, és Gyógyszerügyi Hivatal) engedélyezte a Provenge nevű, a prosztatrák elleni vakcina forgalomba hozatalát.

Három évvel ezelőtt már kérvényezte az engedélyt a szert előállító Dendreon, azonban az FDA az ellentmondásos eredményekre hivatkozva további klinikai vizsgálatokra küldte vissza a terméket. Az indoklás az volt, hogy a szer nem lassítja le a tumor növekedését, csupán meghosszabbítja a beteg életét. A legújabb vizsgálatoknál már ez a tulajdonság volt az engedélyezés során vizsgált tényező, amely a tesztben résztvevő 500 beteg esetében átlagosan négy hónappal hosszabb életet eredményezett.

Az oltás azért különleges, mert a szokásossal ellentétben nem megelőzésre szolgál, hanem kezelésre: segítségével a szervezet saját immunsejtjeit küldik harcba a tumor ellen. A bonyolult eljárás során a beteg dendritikus (az immunsejtek egy típusa) sejtjeiből mintát vesznek, majd megismertetik őket a prosztatarákra jellemző egyik fehérjével. Ez után a sejteket visszajuttatják a beteg szervezetébe, hogy azok megtámadhassák a tumorsejteket.

A vakcina pontos működési elve még homályban van, ráadásul egy húszéves technológiára alapszik. Gond az is, hogy a már említett fehérjék megtalálhatók (igaz, jóval kisebb számban) az egészséges sejtekben is, így csökken az oltóanyag hatékonysága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik