Tudomány

Új teszt a rák ellen

A vérben keringő, a rák áttétképzését okozó tumorsejtek kimutatására dolgoztak ki tesztet a Harvard Egyetem kutatói, akik úgy vélik, hogy módszerükkel megjósolható lesz, melyik rák újul ki.

Az amerikai kutatók újonnan kifejlesztett tesztjüket húsz prosztatarákos férfi vérmintáin próbálták ki. A vérben keringő tumorsejteket találtak olyan pácienseknél, akiknek áttét nélküli daganata volt, és olyanoknál is, akiknek dülmirigyeit három hónappal korábban eltávolították. E betegcsoportoknál általában nem számítanak vérben keringő, ezáltal áttétképzésre alkalmas tumorsejtek jelenlétére, tehát ha mégis felbukkannak, az igen fontos információ a páciensek kockázatáról. A páciensek állapotát követni fogják, hogy megállapítsák, visszatér-e a daganat azoknál, akiknek vérében az új teszttel tumorsejteket találtak.

A teszt igen érzékeny, egy rákos betegtől vett teáskanálnyi vérből 200 keringő sejtet képes kimutatni. A kutatók szerint egy egyszerű vérteszttel akár minden nap ellenőrizni lehetne, miként változik a daganat genotípusa, megjelennek-e bizonyos genetikai mutációk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik