Tudomány

Génblokkolással megállítható a bénulás

Egyetlen gén kikapcsolása megelőzheti annak a károsodási folyamatnak az elindulását, amely lebénítja a gerincsérült embereket.

Egy elterjedt, generikus diabétesz elleni szer használatát ajánlják a tudósok a génkikapcsoló technikával kombinálva.

Marc Simard, a Marylandi Egyetem munkatársa elmondta, hogy a módszer lényege a vérzés megelőzése. Amikor a gerincvelő vagy az agy megsérül, a kapillárisok megpattanhatnak, ami elindít egy folyamatot. Ebben bizonyos kémiai anyagok, úgynevezett gyulladási faktorok keletkeznek, amelyek eredeti célja a gyógyítás, ám sokszor súlyosbítják a károsodást. Ez az oka annak, hogy a szélütött pácienseknél nem mindig jelentkeznek azonnali tünetek, ám pár órával később rosszabbodik az állapotuk.

Simard csoportja feltárta, hogy egy ABCC8 jelű gén indítja el az egész folyamatot. A kutatók egerekben és patkányokban blokkolták ezt a gént az úgynevezett antiszensz technológiával. Igazolták, hogy a gén működése nélkül sokkal kisebb volt a károsodás az állatok gerincvelői sérülése után. Ezt követően hét olyan pácienstől vett gerincvelő mintákat is megvizsgáltak, akik a gerincvelőt ért sérülésüket követő öt napon belül meghaltak. Kiderült, hogy a szóban forgó gén aktív volt náluk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik