Tudomány

Megújul a Mindentudás Egyeteme

Új formában jelentkezik szeptembertől a Mindentudás Egyetemének nagysikerű előadás- és televíziós sorozata.

A folytatást a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Telekom által létrehozott Mindentudás Egyeteme Nonprofit Kft. és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség között aláírt megállapodás teszi lehetővé a Norvég Alapból elnyert mintegy 800 millió forintos pályázati forrás felhasználásával – tájékoztatta az MTA csütörtökön az MTI-t.

A tervek szerint 48 adásból álló műsorsorozat 16 tudományterületet mutat be, amelyeket Magyarország kiemelkedő tudósai, a program szakmai tanácsadó testületének tagjai választottak ki. A Mindentudás Egyeteme 2.0 műsoraiban a tudományos igényesség a legkorszerűbb technikával ötvöződik. “Az előadássorozat témái szorosan kapcsolódnak a világszínvonalú kutatási és technológiai-fejlesztési eredményekhez, és a bemutatandó eredmények közvetlen hatást gyakorolnak a társadalom tagjainak mindennapi életére is” – olvasható az Akadémia közleményében.

Az elképzelések szerint egy-egy témáról három – egymással összefüggő – részből álló televíziós adás készül. A korábban is nagy érdeklődéssel kísért egyetemi előadás jellegű részt követően egy-egy téma felkért szakértői kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg az előadásokban felvetett szakmai kérdéseket és azok társadalmi vonatkozásait. A kutatási eredmények gyakorlati hasznosításáról pedig dokumentumfilmszerű műsorban tájékozódhat a nagyközönség.

A hét hónapon át tartó műsorfolyamot kéthetes sugárzási ciklusokban követhetik a nézők a Duna Televízión. Az adások időpontjáról plakátokról, tájékoztató kiadványokból, televíziós előzetesekből és a program honlapjáról értesülhetnek az érdeklődők. A programok egy részét vidéki egyetemi városokban rögzítik, így több nemzetközi hírnevet szerzett tudományos műhely is bemutatkozik a Mindentudás Egyeteme új sorozatában.

Pálinkás József, az MTA elnöke a program újraindítása kapcsán kiemelte, hogy a tudomány ma sokkal nagyobb mértékben járul hozzá mindennapi életünk jobbá tételéhez, termékek és szolgáltatások előállításához, mint bármikor a történelem folyamán. Ezért kiemelkedő a jelentősége annak, hogy a tudomány eredményeit közérthető formában tegyék elérhetővé a közvélemény számára. Meggyőződése szerint a Mindentudás Egyeteme 2.0 a szellemi eredmények hiteles közvetítője lesz, és egyben jó példa arra is, hogy a tudomány, ha igényes kommunikáció közvetíti, mindenki érdeklődését felkeltheti. A program három pillére lehetővé teszi, hogy a nézők továbbgondolják a kutatások és felfedezések mindennapi emberi életre gyakorolt hatásait, a gazdasági vonatkozásoktól az etikai kérdésekig.

Megújul a Mindentudás Egyeteme honlapja is, amelyen nem csak az előadások és az azokat kiegészítő háttér-információk jelennek meg és tölthetők le szeptembertől, az új portál nagyobb mértékű interaktivitást is lehetővé tesz, hozzájárulva a legkiválóbb kutatók, tanárok és a nagyközönség közötti párbeszédhez. A Mindentudás Egyeteme 2.0 adásait interneten hozzáférhető elektronikus tananyag egészíti ki, amely nélkülözhetetlen segítség lehet középiskolai tanárok, diákok, felvételizők számára. Az előadásokat az érdeklődők továbbra is ingyen látogathatják, amennyiben a www.mindentudas.hu internetes oldalon előzetesen jelentkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik