Tudomány

Nem lehet a géneket levédetni

Egy amerikai szövetségi bíró hétfőn megsemmisített két szabadalmat, amelyek a mellrákot és a méhnyakrákot okozó génekkel voltak kapcsolatosak.

A bíró, Robert W. Sweet 152 oldalas ítéletében hét szabadalmat semmisített meg, amelyek a BRCA1 és BRCA2 génekkel voltak kapcsolatosak. Ezen gének mutációit teszik felelőssé az említett ráktípusok kialakulásáért. Azon szervezetek és magánszemélyek, akik még májusban beadvánnyal firdultak a bírósághoz, üdvözölték a döntést, mondván, a gének, mint természet produktumai, kívül esnek a szabadalmaztatható dolgok körén.

A Myriad Genetics, amely a szabadalmakat birtokolja a Utah-i Egyetem kutasái alapítványával közösen, arra kérte a bíróságot, hogy semmisítse meg a beadványt, azt állítva, hogy a munka, amelynek során a DNS-t elkülönítik a testből, azt megváltoztatja és így szabadalmaztatható is.

A döntés komolyan hatással lehet a jövőbeni orvosi kutatásokra, állítja Kenneth Chahine, az Utah-i Egyetem jogászprofesszora, aki egy levélben állt ki a Myriad Genetics mellett. Állítása szerint például befolyásolhatja a genetikai alapú gyógyszerezést is, amely során a tesztek alapján nem csak diagnózist állítanak fel, hanem azt is meghatározzák, melyik gyógyszer a legjobb a páciensnek. Ezen kívül szerinte a szabadalmak eltörlése nehezebbé teszi az induló vállalkozások pénzszerzési törekvéseit, amely így a kutatás lassulását okozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik