Tudomány

Veszélyes színtér az internet a gyerekeknek

A 6 és 17 év közti magyar gyerekek 65 százaléka internethasználó, őket hivatott megvédeni egy új kezdeményezés.

Nemzetközi mezőnyben is jó helyen állnak a magyar tinédzserek internetezésben. Egy felmérés szerint a 6-17 év közötti gyerekeknek 65 százaléka rendszeres internethasználó. Ezzel az aránnyal az élenjáró skandináv országok internetező fiataljainak a nyomában járunk.

Azonban nem titok, hogy veszélyes színtérről van szó, kalandorok, bűnözők kihasználják a gyerekek és fiatalok tapasztalatlanságát, gyakran visszaélnek jóhiszeműségükkel, csapdába csalva őket. Világjelenségről van szó, éppen ezért nem véletlen, hogy az Európai Unió is felfigyelt rá.

– Ezért született a Safer Internet program – mondja Mayer Diána, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány projektvezetője -, amely az EU által közvetített értékrenddel összhangban az internet és online technológiák használatának biztonságosabbá tételét tűzte ki célul a gyermekek számára, a jogellenes tartalom és káros hatás kivédése érdekében.

Öt földrész hatvan országában civil szervezetek fogtak össze – Kanadától Dél-Koreáig, Oroszországtól Kenyáig, az EU mind a 27 tagállamában -, hogy hozzájáruljanak a biztonságos internethasználat megteremtéséhez.

A Safer Internet Plus magyarországi programjának megvalósítási jogát pályázaton nyerte el a Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, valamint a Magyar Tartalomipari Szövetség és a Puskás Tivadar Közalapítvány konzorciuma.

A gyermekkrízis alapítvány projektvezetője elmondta, hogy tudatosságnövelő központként működnek ebben a témában, céljuk a gyermekek, szülők és pedagógusok felvilágosítása.

Az uniós Safer Internet Program magyarországi koordinátora Borsi Zsuzsanna, a Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány munkatársa, aki szerint az internetezők adatvédelme az egyik legfontosabb feladat. Ha ugyanis valamit nyilvánossá tesznek az interneten, azt onnan nyom nélkül kitörölni nem lehet.

Ennek érdekében a hamarosan megújuló weboldalon hasznos tanácsok lesznek a védekezéshez gyerekeknek, illetve júniusban a felnőttek számára is indul egy tájékoztató oldal.

A biztonságos internetezést szolgálja a hamarosan megjelenő, magyar fejlesztésű Dolphin Knight szoftver is, amely kiszűri a csevegőprogramokból az illetlen képeket, szövegeket, mindezt három nyelven. A szoftver ingyenesen letölhető lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik