Tudomány

Veszélyes színtér az internet a gyerekeknek

Administrator

2010. 03. 26. 09:29

A 6 és 17 év közti magyar gyerekek 65 százaléka internethasználó, őket hivatott megvédeni egy új kezdeményezés.

Nemzetközi mezőnyben is jó helyen állnak a magyar tinédzserek internetezésben. Egy felmérés szerint a 6-17 év közötti gyerekeknek 65 százaléka rendszeres internethasználó. Ezzel az aránnyal az élenjáró skandináv országok internetező fiataljainak a nyomában járunk.

Azonban nem titok, hogy veszélyes színtérről van szó, kalandorok, bűnözők kihasználják a gyerekek és fiatalok tapasztalatlanságát, gyakran visszaélnek jóhiszeműségükkel, csapdába csalva őket. Világjelenségről van szó, éppen ezért nem véletlen, hogy az Európai Unió is felfigyelt rá.

– Ezért született a Safer Internet program – mondja Mayer Diána, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány projektvezetője -, amely az EU által közvetített értékrenddel összhangban az internet és online technológiák használatának biztonságosabbá tételét tűzte ki célul a gyermekek számára, a jogellenes tartalom és káros hatás kivédése érdekében.

Öt földrész hatvan országában civil szervezetek fogtak össze – Kanadától Dél-Koreáig, Oroszországtól Kenyáig, az EU mind a 27 tagállamában -, hogy hozzájáruljanak a biztonságos internethasználat megteremtéséhez.

A Safer Internet Plus magyarországi programjának megvalósítási jogát pályázaton nyerte el a Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, valamint a Magyar Tartalomipari Szövetség és a Puskás Tivadar Közalapítvány konzorciuma.

A gyermekkrízis alapítvány projektvezetője elmondta, hogy tudatosságnövelő központként működnek ebben a témában, céljuk a gyermekek, szülők és pedagógusok felvilágosítása.

Az uniós Safer Internet Program magyarországi koordinátora Borsi Zsuzsanna, a Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány munkatársa, aki szerint az internetezők adatvédelme az egyik legfontosabb feladat. Ha ugyanis valamit nyilvánossá tesznek az interneten, azt onnan nyom nélkül kitörölni nem lehet.

Ennek érdekében a hamarosan megújuló weboldalon hasznos tanácsok lesznek a védekezéshez gyerekeknek, illetve júniusban a felnőttek számára is indul egy tájékoztató oldal.

A biztonságos internetezést szolgálja a hamarosan megjelenő, magyar fejlesztésű Dolphin Knight szoftver is, amely kiszűri a csevegőprogramokból az illetlen képeket, szövegeket, mindezt három nyelven. A szoftver ingyenesen letölhető lesz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.