Tudomány

Eredményes a szabad böngészőválasztás

A Mozilla és az Opera szerint eredményes a Windowsban márciustól bevezetett szabad böngészőválasztás, a Firefoxot 50 ezren töltötték le és az Opera sem szerepel rosszul.

Az Európai Bizottság nyomására a kiegyensúlyozottabb piaci verseny érdekében kényszerült a Microsoft európai részlege a rendszerfrissítésekkel érkező böngészőválasztó ablak megjelenítésére, amelyen keresztül az Internet Explorerrel együtt összesen 12 különböző szoftver közül lehet választani.

A választott böngészők arányáról a Microsoft májusig nem kíván adatokat közölni, azonban az Opera Software már most bejelentette, hogy a jelentősebb európai országokban, mint például Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban háromszorosára emelkedett az Opera letöltéseinek száma – olvasható a Yahoo (http://news.yahoo.com) hírei között.

A felkínált listában utolsóként szereplő Maxthon böngészőt mindezidáig több mint 300 millióan töltötték le világszerte, létezése viszont még mindig szinte alig észrevehető a legfrissebb webes statisztikák szerint.

“Az Opera legutóbbi, 10.5-ös változatára váltók azonnal észrevehetik az új szoftver nyújtotta előnyöket, elsősorban olyan környezetben, ahol korlátozott az internetkapcsolat sebessége” – mondta Falguni Bhuta, az Opera Software kommunikációs igazgatója.

A fejlesztők szerint igazi áttörés akkor várható, ha mind a 200 millió európai Windows-alapú gép kijelzőjén megjelenik majd a böngészőválasztás.

Az Avant, Flock, Green, Maxthon, Slim és a Sleipnir böngészők fejlesztői azonban mégsem teljesen elégedettek, ugyanis az előugró ablakban elsőként a Chrome, a Firefox, a Safari, az Explorer és az Opera böngészői jelennek meg, a további lehetőségek csak a görgetősávra kattintva válnak láthatóvá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik