Tudomány

Így készül az űrszendvics

Nem kérdés, hogy a szendvics a konyhaművészet legnagyobb találmánya - de hogy működik az űrben?

Nos, kicsit másképp. Az ízlelőbimbók kényeztetése (és a kényelem) érdekében két kenyér közé helyezett akármivel a legnagyobb gond a kenyér – ugyanis míg mifelénk a morzsa lefelé esik, addig a mikrogravitáció miatt a Nemzetközi Űrállomáson szétszéled. Illetve szétszéledne, ha az előbbiek ellenére lenne fent kenyér.

Helyette az asztronauták tortillalapok segítségével csillapíthatják szendvics iránti vágyukat. Persze ez sem mezei tortilla – speciális előkészítésének és csomagolásának köszönhetően akár másfél év után is fogyasztható.

Kedvenc kanadai űrhajósunk, Chris Hadfield demonstrálja a mogyoróvajas-mézes űrszendvics elkészítését:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik